Asprovalta

 

Udaljenost Asprovalte od Soluna iznosi oko 70 km, na putu za Kavalu. Popularnosti i atraktivnosti Asprovalte doprinosi blizina Svete Gore. Udaljena je od Stavrosa samo 4 km. Organizaciono pripada oblasti Soluna i opštini Svetog Djordja. Ubraja se medju najlepša i najpoznatija letovališta u severnoj Grčkoj.

Polozaj u zalivu Strimonikos pored peščane plaže duge dvadesetak kilometara, idealna klima, komforan smeštaj, mnoštvo ribljih restorana, kafeterija, taverni, prodavnica i slično, su samo neke od karakteristika ovog prelepog gradića. Asprovalta je kombinacija svega što može interesovati svakog posetioca: zlatne plaže, kristalno čisto more, planina i bogato zelenilo. Plaža je široka sa finim peskom. Većina kafića posuduju svoje terase na plaži. U sadržaje na plaži uključeni su i tereni za odbojku na pesku, svlačionice, igrališta i tuševi. Oko Asprovalte postoje i druge lepe plaže, ali i druga poznata odmarališta kao što je na primer Nea Vrasna. Južno se nalaze poluostrvo Halkidiki i Sveta Gora, koje možete posetiti.

Obala Asprovalte je godinama nagradjivana plavom zastavom Evropske Unije.

Za porodičan odmor sa decom ne možete izabrati bolje mesto od Asprovalte. Na plaži nema vreve i meteža, jer je dugačka skoro 1 km i ima dovoljno mesta . Plaža je lepo održavana i čista, prekrivena je sitnim peskom i udobnim ležaljkama i dobrom muzikom.

Napomenimo i to da Asprovalta nije mesto za lude provode s obzirom da postoji samo jedna diskoteka i ništa više. Što se tiče lokala za večernji izlazak, u Asprovalti ih nema u velikom broju, ali je zato u njima atmosfera izuzetno prijatna, a muzika odlična. Restorana ima zaista puno, a ponuda i cene su veoma različite, mada hrana je u načelu poprilično jeftina.

Mestašce je malo, ali vrlo simpatično i dobro snabdeveno. Ovde imate verovatno sve što bi vam eventualno zatrebalo. Tu se nalaze dva velika supermarketa, mesare, pekare, poslastičarnice, apoteka i ambulanta.

Za decu ima sasvim dovoljno zabave u samom mestu. Odlično opremljena igraonica je u centru pažnje sve dece, i dok se mališani igraju i zabavljaju roditelji će na miru popiti kafu ili piće. Uz šetalište se nalazi puno zelenila, ima zanimljivog sadrzaja za decu kao što su iznajmljivanje bicikala, hokej, autići, fliperi i slično.Pored toga, meštani Asprovalte su izuzetno ljubazni i gostoprimljivi, za sve koji žele miran i relaksirajući odmor Asprovalta je sigurno najbolji izbor za letovanje.

Dok boravite ovde obavezno posetite Stagiru, rodno mesto antičkog filozofa Aristotela, antički grad Filipi i Amfipoli, Ouranoupolis, crkvu Svetog Djordja, Narodni Muzej Asprovalte, pa i sam Solun. U Strimonikos zalivu postoji još štota interesantnog da se vidi, kao na primer pećina Alistrati, kanjon reke Angitis, a u blizini su i prelepe šume Halkidikija. Čuveno selo Olimpija se nalazi na samo 17 km od Asprovalte. Ruševine Aristotelove kuće se nalaze pored puta na vrhu jednog brda, sa kojeg se pruža izuzetan pogled na more.

 

 

Newsletter prijava

Ime:
Email:

Kontakt

Trim Travel
Džordža Vašingtona 52, Beograd
+381 11 334 55 42
+381 11 322 19 24
+381 69 113 23 52
office@trimtravel.rs
Licenca broj: OTP 129/2020 ( 01.02.2020.)

FB ikona  IG ikona  TW ikona  YT ikona  SKYPE ikona

Design © bojovicdejan.com