Tasos (2)

Tasos apartmani 2018, prostorom i pažljivo odabranim detaljima, učiniće da se osećate kao u svom privatnom skrovištu. Veličanstveno stilizovani Tasos apartmani 2018 odišu domaćim mediteranskim načinom života, pružajući istinsku toplinu i gostoprimtsvo protkano modernim sadržajem i jednostavnim dizajnom. Ove godine smo za vas pripremili veliki izbor apartmana u mestima Limenaria i Potos .

Tasos, geografski predstavlja najsevernije grčko ostrvo u Egejskom moru i smešten je u neposrednoj blizini istočno makedonskog kopna. Zbog prozirne i čiste vode često se naziva ,,smaragdnim ostrvom’’ ili ,,šumom koja pliva’’ zahvaljujući gustoj vegetaciji. Glavni, a ujedno i najveći grad je Tasos, danas neformalno poznat kao Limenas, odnosno ’’luka’’.

Poseta Tasosa neizostavno će vam omogućiti užitak u prepoznatljivim, ukusnim grčkim vinima, tradicionalnim jelima na bazi maslinovog ulja, sira, meda, oraha i badema. Takođe, još od antičkog doba, Tasos je okićen rudnicima zlata i srebra, kao i džinovskim fabrikama čisto belog mermera. Prijatne letnje šetnje po brdovitim terenima Tasosa, otvoriće vam čudesan svet njegovih mirisnih, bogatih, borovih šuma i na pravi način upotpuniti doživljaj.

Klima Tasosa je mediteranska, sa toplim, sunčanim danima i prohladnim letnjim večerima. Zime su blage, i prema mišljenju stručnjaka izuzetno doprinose poboljšanju zdravstvenog stanja.

Najbolje vreme za posetu Tasosa je avgust, sa temperaturom mora od 25°C, i do 13 sunčanih sati. Oličenje je najlepših plaža u Grčkoj, koje uprkos mnogobronim turističkim objektima nisu izgubile svoje izvorno okruženje. Vožnjom oko ostrva dolazi se do divljih, usamljenih mesta, koja su idealna za uživanje u potpunoj privatnosti.

Planinska sela u unutrašnjosti neretko se diče tradicionalnom arhitekturom, sa kamenim kućama, asfaltiranim ulicama i sivo popločanim krovovima. Okolni pejzaž odličan je za pešačenje po stazama koje vode do napuštenih mesta, ruševina zamaka i pećina.

Barovi, restorani i taverne na obali mora, raznolik kulturni i noćni život, arheološka blaga, predivan pogled na Egejsko more i najsvetiju planinu Atos, samo su deo ponude ovog autentičng grčkog ostrva. Još neke od turističkih atrakcija su: manastir svetog Arhangela Miahaila, arheološki muzej Tasos, manastir svetog Pantelejmona na Svetoj gori, Herkulov hram, ostaci rimskog Akropolja itd.

Drugi po veličini gradovi Tasosa su Limenaria i Potos, na samom jugu ostrva.

Potos je živopisno primorsko mesto na južnoj strani ostrva Tasos, 45 kilometara od grada Limenasa ili Tasosa i 28 kilometara od luke Skala Prinos. Nekada malo ribarsko naselje vremenom se razvilo u vrlo privlačnu turističku destinaciju. Idealan je za porodični odmor, a isto tako i za mlade koji žele zabavu do kasno u noć. U Potosu ćete naći lepe plaže, kako onu u centru, peskovitu gradsku plažu, tako i nekoliko drugih u blizini samog mesta.
Potos nije izgubio svoj šarm usprkos tome što ga već godinama posećuju mnogobrojni turisti iz cele Evrope. Mnoštvo kafića i taverni koji se nalaze uz samu obalu pružiće vam uživanje tokom čitavog dana, a posebno u večernjim časovima kada možete da posmatrate predivan zalazak sunca. U mestu se nalazi mnoštvo marketa, butika, taverni, kafea, pekara, rent a car agencija, apoteka, kao i luna park.

Limenarija je drugi po veličini gradić na ostrvu. Smešten je na jugu ostrva, na 5km od Potosa. Limenarija ima oko 3 000 stanovnika i kao i Potos, podeljena je magistralom na dva dela. Ispod magistrale, prema moru, nalazi se najveći broj smeštajnih objekata dok su iznad magistrale pretežno privatne kuće. U pitanju je veoma mirno mesto, koje ni u jeku sezoni nema gužve, kako na plaži tako i u gradu. Razlog za to jeste dužina plaže (više od 2km) i raspored kafića i restorana koji nisu skoncentrisani na jednom mestu već raštrkani duž obale. Limenarija ima dve plaže. Jedna je u centru grada i ona je mala, peščana na obali, dok u vodi ima i peščane i kamenite delove. Druga je na zapadnoj strani grada i ona je duga 2km i većim delom organizovana, peščana na obali, a u vodi uglavnom kamenita sa mestimičnim jako dobrim peščanim delovima. I ova plaža je organizovana, a ležaljke se uglavnom dobijaju besplatno uz piće. Na plaži postoje tuševi i kabine za presvlačenje, beach barovi i vodeni sportovi, restorani i taverne. Ova plaža je veoma duga, sa mnogo, mnogo prostora za sve koji imaju svoju opremu. Na njoj se možete sunčati i uživati u miru, jer neki njeni delovi nisu uopšte posećeni. Samo mesto ima dve pešačke zone, levo i desno u odnosu na ulicu koja se spušta od magistrale prema moru. Na levom delu šetališta, proteže se popločana ulica za pešake, sa nekoliko restorana brze hrane, nekoliko butika garderobe, suvenirnica, 2 zlatare, nekoliko kafića i dosta restorana. U produžetku šetališta je prometna ulica pored mora sa restoranima, poštom, bankom, picerijom i nekoliko prodavnica. Šetalište koje je desno od policije je ustvari najlepši deo grada. Ono se pruža neposredno uz more pa su tako taverne na samoj obali, u blizini nema kafića pa nema ni glasne muzike te možete na miru uživati u grčkoj, tradicionalnoj hrani tik uz more i uz šum talasa. Nakon reda taverni i jedne poslastičare, nailazite na mostić preko kanala iza kojeg je šetalište sa hotelima koji imaju lepe, male bašte uz samo more. Ovaj deo Limenarije idealan je za sve koji žele da se opuste uz piće i tihu muziku uz plažu i more. U baštama hotela možete pratiti sve sportske događaje sa srpskim prenosom. Šetalište na svom kraju vodi desno prema magistrali, ali ako pre nego što se uključite na magistralu skrenete u prvu ulicu levo dolazite do jako lepog i romantičnog kafića Navagio koji preporučujem zaljubljenima i romanticima (u večernjim časovima!). Limenarija ima i veliko lepo šetalište, počev od luke pa do izlaza iz mesta.

U gradu postoje 3 internet kafea, 2 banke, pošta, 15-ak restorana, 4-5 kafića, 5-6 kafe barova, 3 mesare, 2 ribarnice, 4-5 pekara, 10-ak super i mini-marketa, manja prodavnica zdrave hrane, državna (besplatna) ambulanta i nekoliko privatnih ordinacija, 3-4 poslastičare, 2 rent-a-car i 2 rent-a-bike agencije, luka iz koje polaze turistički i ribarski brodići, nekoliko prodavnica za tehničke aparate, prodavnica za ribolovačku opremu i dve knjižare.

Simbol Limenarije je Palataki, “zamak” na uzvišenju iznad grada, do kojeg vodi lepa staza kroz borove. Iza Palatikija nalazi se usamljena plaža Metalija idealna za ljude koji vole plaže izmeštene iz grada, na kojima mogu na miru i bez gužve plivati, čitati, spavati ili šetati.

Limenarija je gradić koji se najviše dopada ljubiteljima primorskih mesta bez gužve, sa dugim šetalištem pored mora, bez “gužvanja” na plaži, plivačima a ne ljubiteljima plićaka, svima koji vole restorane ili bašte pored mora uz tihu muziku i talase. Limenarija, dakle, pruža uživanje u miru, ali od Potosa je udaljena svega 5 minuta vožnje pa je malo više “života i provoda” veoma lako dostupno.

Limenarija može poslužiti kao odlična baza za obilazak ostrva. Smeštena je na jugu ostrva, gde se nalaze i najlepše plaže (Tripiti-3km, Pefkari-4km, San Antonio 6km, Atspas-7km, Roso Gremos 7km, Notos-7km, Psiliamos 9km). Iz Limenarije možete obići selo Teologos, fabriku zlata Iris Gold (2km), selo Marijes i manastir Presvete Bogorodice.

 

cenovnik paketcenovnik sopstveni

yuta garancija putovanja

Newsletter prijava

Ime:
Email:

Kontakt

Trim Travel
Džordža Vašingtona 52, Beograd
+381 11 334 55 42
+381 11 322 19 24
+381 66 83 86 555
office@trimtravel.rs

FB ikona  IG ikona  TW ikona  YT ikona  SKYPE ikona

Mobil menu

Design © bojovicdejan.com